Bayan Hobileri

Osmanlı Kadınlarının Dünyaca Ünlü Güzellik Sırları!

08.11.2021
2.624
Osmanlı Kadınlarının Dünyaca Ünlü Güzellik Sırları!

Doğal güzelliğe önem veren kadınlar bazen bu süreçlerde saatler geçiriyorlar. Osmanlı kadınları da o günlerde ilginç güzellik sırlarını uyguladılar.Osmanlı dönemindeki tıbbi bilgiler binlerce yaşı olan Hint, Roma, İslam ve Arap kültürlerinin kaynaşması ile zengin ve değerleri hale geldi.

Bu bilgi aynı zamanda kadınların güzelliğini korumak için ne yaptıkları, hangi bitkisel içerikleri kullandıklarını ve hangi yöntemleri tercih ettiklerini içerir. Kadınlar her yaştan ve yaşta güzelliğine dikkat etmiş, doğanın harikalarıyla genç ve güzel kalmıştır. Bugün Osmanlı döneminden kalma  “çirkin kadın yoktur, bakımsız kadın vardır” kelimesi hala kullanılıyor.

Osmanlı’da Sultan’ların Güzellik Sırları Nelerdir?

[safir_ads id=1]

Osmanlı kadınları cildin güzelliğine özel önem verirdi. Özellikle cildin derinlemesine temizlenmesi için sık sık banyo yaparlardı. Banyo yapma geleneği çok yaygın olduğu için, o zaman sabun üretimi artmış ve genişlemiştir.

Osmanlı döneminde sabun, insan ihtiyacına göre yapılmıştır. Banyo cildi ölü hücrelerden temizlese de, derinin kısa sürede kırışmasına neden olabilir. Bu nedenle, Osmanlı kadınları sabun haricinde uçucu yağlar kullanırdı.

Osmanlıda Kadınların Kullandığı Gül Suyu ile Temizlik

Sarayda en çok kullanılan bakım ürünlerinden biri de gül suyuydu. Derilerini gül suyu ile temizleyen kadınlar, kırışıklıkları ve kirleri önlerdi. Ek olarak, çiçek suyu yaraların iyileşmesinde ve cilt üzerinde yara izlerinde etkili olmuştur. Ayrıca akıl hastalığının tedavisinde de kullanılır. Kaynaklar, ünlü doktor İbn Sina’nın da gül suyuna değer verdiğini söylüyor.

Bugün bazı kitaplarda ve yayınlarda okuduğumuz gibi, geçmişte kadınlar tarafından bakım için formüller ve tavsiyeler kullanılmıştır. Örneğin, 16. yüzyılda İtalyan kadınlar Trotula kitabını kullandılar. Kitabın yazarları arasında ortaçağ İslam dünyasının ünlü bir alimi olan İbn Sina da yer almaktadır.

[safir_ads id=2]

Osmanlı Kadınlarının Kullandığı Doğal Krem Yapılışı

Hazırlanışı:

1/3 fincan kabartma tozu

10 damla lavanta veya okaliptüs esansiyel yağı

1 damla nane veya sandal yağı

3 yemek kaşığı hint  yağı

İstediğiniz gibi 2 yemek kaşığı E vitamini yağı

Tüm ürünleri katı bir karışım elde edene kadar karıştırın. Boş bir krema kavanozuna koyun ve her gün kullanın.

osmanlıda gül suyu yapimi

Osmanlı’da Kadınların Saç ve Cilt Bakımı

Saç ve cilt bakımı için çok fazla kil kullandılar. Bir kil kavanoza çamur, sonra da su koyuyorlar. Çamur çöktüğünde üstündeki su kullanıldı. Bu su saçı ve cildi yumuşatır ve besler.

Kese: Sarayın güzelliğinin ilk sırrı temizliğiydi. Bu nedenle hamam kültürü gelişmiştir. Banyoda bir kese şarttır ve kese en doğal peelingdi. (Cilt Arıtma)

Banyo ve Sabun Kullanımı

Sabun temizlikte en önemli üründü. Bu nedenle çok büyük bir sabun endüstrisi vardı. En kaliteli sabun da saraya getirilerek eritilir ve kullanan kişinin zevkine göre gül veya meyve şekli verilirdi. Hizmetçilerin sabunu kesinlikle kokuyordu.

osmanlıda sabun

Sabunla yıkamak saçınızı sertleştirir. Bunu yapmak için yumuşatıcı olarak marshmallow ve ebegümeci kullandılar. Bu bitkinin kaynatılması kalın bir su oluşturur. O kalın su, günümüzün saç kremlerinden daha etkilidir. Saraya bir kilo kuru marshmallow ve ebegümeci gelecek.

Osmanlı Kadınlarının Cilt ve Ayak Bakımı Nasıldı?

Cilt bakımlarında çok fazla yağ kullandılar. Bunun nedeni, ölü deri hücrelerini çıkardıktan sonra dışarı çıktığınızda cildin hızla kırışmasıdır. Bu yüzden banyodan sonra cildime ince bir tabaka yağ sürdüm. Bu nedenle dış etkenlerden korunur.

El ve Ayak Bakımı, El, ayak ve tırnak bakımı da çok önemliydi. Bunun için bolca susam yağı veya zeytinyağı kullandılar. Ama onları bitkilerle birlikte kullandılar. Gül yağı özellikle tercih edildi. Bu şu şekilde elde edildi: Kokulu gül yaprakları zeytinyağı veya susam yağına batırılır. Daha sonra süzülerek elde edilen yağ cilde çok faydalı olacaktır.

Sultanlar Nasıl Kokardı ve Koku Olarak Ne Kullanırlardı ?

Osmanlı saraylarında koku çok önemliydi. Doktorlar ayrıca koku ile tedavi ederler. Farklı kokuların insanları ruhsal ve fiziksel olarak nasıl tedavi edebileceği iyi biliniyordu. Özellikle bahar aylarında çok güzel parfümler yaparlar ve buhur günleri yaparlar. Sabaha kazan kaynar ve güzel kokar.

sultanlar nasıl kokardı

En önemli güzellik sırlarından biri limondu. El ve yüz için beyazlatma maddesi olarak kullanılmıştır. Limon koruyucudur, şeker içerir, yüzü besler, yaraları sıkılaştırır ve iyileştirir.

Osmanlı Kadınları Güzellikleri İçin Ne Tarz Yemekler Yerdi?

Osmanlı İmparatorluğu’nun iki çok önemli estetik sorunu vardı. Derileri beyaz, saçları siyahtı. Açık renk saçtan nefret ederim. Beyaz ten güzellik demekti.

Onları güzel ve genç tutmak için yiyeceklerine çok dikkat ettiler. Her iki durumda da, kesinlikle fazla yemek yemeyecekler. Özellikle bahar aylarında yenen yemek miktarı az olduğu için bağırsakları ve kanı temizleyen sebzelerle birlikte yenirdi.

Günümüzde kullanılan güzellik sırları için ise Herbalife karışımı nasıl yapılır başlıklı makalem ilginizi çekebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.